Sarah-Joy Zwarts
Sarah-Joy ZwartsOver

Sarah-Joy Zwarts (Maastricht, 1987) studeerde Vrije Kunsten aan KASK Gent, met een focus op tekenkunst. Ze ziet haar huidige werk als een verlenging hiervan en benadert haar onderwerpen het liefst zoals ze zijn, in al hun eerlijkheid en met appreciatie voor hun geschiedenis en karakter. Vanuit dit oogpunt hanteert ze een open methodiek waarin de notie van gebaar evenveel waarde krijgt als het resultaat.

Ze is ervan overtuigd dat een beeld het meest tot zijn recht komt, wanneer het zo veel mogelijk vrij spel geniet. Deze vrijstaat wordt volgens haar bereikt door het loskoppelen van zo veel mogelijk kaders. Hierin ligt voor Sarah een analogie met de verschuiving van het beeldstatuut aan het begin van de 20e eeuw, toen technologische vooruitgang makers vrij spel gaf. Een directe vergelijking met de zogenaamde “Oceanic feeling” van S. Freud of het “Aura” van W. Benjamin lijkt in deze niet ver weg.

De directe link die tekenen met reflectie heeft, zorgt volgens Sarah voor de meest logische vorm om deze staat van verwondering te benaderen (cf. ’Spielraum’). Ze probeert deze methode in haar eigen reeksen toe te passen door vorm- en materiaalkeuze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te laten aansluiten. 
Door het aanreiken van deze dicht op de huid liggende voorwaarden, kunnen haar beelden zichzelf tijdens het proces vormen, en zo het krachtigst tot uiting komen.

Naast haar werk als beeldend kunstenaar draagt Sarah bij als docent op de Architectuur Academie Maastricht en is ze op verschillende manieren verbonden aan het Kunstendecreet van de Vlaamse Overheid. Ze bundelt haar voortgang éénmaal per jaar in een beknopte kunstenaarsuitgave. 

Met de genereuze steun van 

/ Hustinx Stichting Maastricht #hustinxmateriaalgift

/ Provincie Limburg 

/ Kunstendecreet Vlaanderen


 @sarahjoyzwarts ︎